Mangler du en god udsigt? få en ny altan
Mangler du en god udsigt? få en ny altan
Håndværker.dk
Håndværker.dk
Håndværker.dk

Hvilke typer altaner kan du få monteret?

Der findes flere typer altaner, som kan monteres på dit hus eller lejlighed. Til din lejlighed kan du få monteret en fransk altan, altan i stål, altan i aluminium, altan i beton, stue-altan eller tag-altan. Hvis du bor i hus, kan du få en større balkon, altan med trappe eller en mindre facademonteret balkon.Vi har i samarbejde med Altan.dk, MiNALTAN og Balkon.dk samlet nogle billeder over de forskellige typer altaner og balkoner, der findes. Se billederne længere nede.

Hvordan monteres en altan egentlig?

Altan.dk har lavet en video, hvor de viser hvordan man monterer en altan på en lejlighed. Se med her!.

Læs om altantyper til lejlighed her.

Fransk altan til lejlighed

En fransk altan kan give mere lys og luft til din lejlighed, og så koster den kun en tredjedel af prisen på en almindelig altan. En fransk altan er et godt alternativ, hvis din kommune ikke tillader altaner.

Altan i stål til lejlighed

Du får et stilrent og elegant udtryk, når du vælger en altan i stål. En altan i stål er vedligeholdsfri og rækværket kan variere i størrelse og form.

Altan i aluminium til lejlighed

En altan i aluminium er lavet i et materiale, som er let og stilrent. En altan i aluminium har en vedligeholdsfri bund og rækværk.

Altan i beton til lejlighed

En beton-altan kan være et perfekt valg til en ældre bygning, da kommunen ofte stiller krav om at altanen skal passe til bygningen.

Stue-altan til lejlighed

En stue-altan kan laves med en trappe eller uden. Nye regler hos Københavns Kommune har givet mulighed for at opsætte stue-altaner med trappe. En stue-altan kan laves i alles slags modeller og giver mere lys og luft til en ellers mørkere lejlighed i stuen.

Tag-altan til lejlighed

En tag-altan er gerne en del af taget, og derfor et større arbejde. En tag-altan kan hænge ud over taget eller trukket tilbage. Dertil er en tag-altan en perfekt løsning til de øverste lejligheder med udsigt til den åbne himmel.

Læs om altantyper til hus her.

Større balkon til hus 

Der findes forskellige former for balkoner til et hus. Både den klassiske buede form og den firkantede, som udnytter hver kvadratmeter, passer visuelt flot på mange huse. Disse balkoner er i stål og kommer med søjler, som bærer den tunge vægt.

Altan med trappe til hus

En balkon med trappe til huset er et godt alternativ til en terrasse. Man kan her få en smukkere udsigt, ved at balkonen er placeret på øverste etage af huset. Samtidig kan man nyde at gå direkte ud i haven eller gården.

Mindre facademonteret altan/balkon til hus

En mindre balkon eller altan til huset fylder ikke ret meget, men er med til at give mere liv til en kedelig facade.

Ny altan på lejlighed: hvad gør jeg?

Overvejer du en ny altan på din andelsbolig eller ejerlejlighed?

Vi har samlet 3 vigtige punkter, som du skal tænke over sammen med din andels- eller ejerforening, inden I starter på altan-projekt.

1. Hvem skal jeg spørge om lov, når jeg vil have en ny altan til min lejlighed? Du skal spørge om tilladelse hos din andels- eller ejerforening først. Når I er blevet enige om at starte et altanprojekt, skal I sammen kontakte kommunen. Det er en stor opgave at søge om byggetilladelse hos kommunen, og man kan med fordel søge en principgodkenelse, som betyder, at man på forhånd finder ud af, hvorvidt det er tilladt at montere altan på ejendommen.

TIP: De fleste altanfirmaer, som Altan.dk eller Minaltan A/S, kan hjælpe dig med dette, da det er en naturlig del af hele processen, når man indgår en aftale med et altanfirma. De har kontakt til kommunen og kender til alle love, regler og servitutter. Servitutter betyder et påbud eller rettighed på boligen, som kan forbyde altaner eller have indflydelse på altanens udseende. Dette kan undersøges hos din kommunes tekniske forvaltning.

2. Undersøg, om bygningen kan holde til altanens vægt. Du kan hente hjælp hos en bygningsingeniør til at regne på, om bygningen kan holde til den ekstra vægt, som altanen har. Flere altaner på en lejlighed kan være en større last, end man lige tror. Altanen skal nemlig hænges fast på gulvet ud fra hver lejlighed. Se mere i videoen ovenfor.

3. Læs om love og regler, som skal overholdes i BR18. I forbindelse med altanprojekt på lejligheder kan du med fordel kigge i Bygningsreglementet: BR18 her. Bygningsreglementet indeholder regler, om fx hvordan rækværk eller værn skal være udført så børn ikke kan komme i klemme, og også lydforhold, så man ikke generer naboen.

Ny altan på hus: hvad gør jeg?

Er du husejer, og overvejer du at få en ny altan eller balkon på dit hus? Vi har samlet 3 vigtige punkter, som er vigtige at få styr på, inden du køber din nye altan eller balkon til dit hus: Dette skal du vide, inden du går i gang med altan- eller balkon-projekt på hus:

1. Kan dit hus holde til en ny altan eller balkon? Det er vigtigt, at du undersøger, om dit hus kan holde til en ny altan. Det kræver, at du snakker med en ingeniør, som kan fortælle dig ved hjælp af beregninger, om husets konstruktion kan tåle altanens ekstra vægt.

2. Du skal huske at søge om tilladelse hos kommunen om nybyggeri. Mange altan-firmaer kan sørge for både punkt 1 og 2, da de ofte har en ingeniør tilknyttet, samt kontakt med kommunen. Du kan med fordel læse om byggelovens krav, som alle byggeprojekter skal følge, i Bygningsreglementet: BR18, her.

3. Undgå utilfredse naboer og få det bedste ud af din altan: Inden du går i gang med dit altan- eller balkon-projekt på dit hus, er det værd at tage højde for afstand og udsyn til naboen. I har begge ret til at have hver jeres frirum, så det er vigtig at din nye altan ikke er til gene for din nabos privatliv. Sidst, er det selvfølgelig vigtigt, at du er tilfreds med din altan. Derfor kan det betale sig også at tænke over andre faktorer, som kan forbedre din nye altan.

Du kan stille dig selv disse spørgsmål:

• Placeringen af altanen: Vil du have morgen-, middag- eller aftensol? Eller måske fuld sol hele dagen, eller mon skygge?

• Størrelsen på altanen: Hvad vil du bruge din altan til? Skal der være plads til liggestole eller måske et spisebord med 4 stole?

• Altangulv: Hvilket materiale skal altangulvet være: fiberbeton-gulv eller hårdttræ-gulv?

Hvad koster en altan?

Pris på en altan kan variere fra ejendom til ejendom. Derfor er det svært at give en fast pris på en altan. Vi har spurgt Altan.dk og Minaltan A/S, der har fremsat nogle faktorer, som man kan sætte en pris udfra:

Hvor mange lejligheder i ejendommen skal have en altan? Det vil altid være en fordel at have så mange som muligt fra din forening med i altan-projektet. Der er nemlig en del fælles udgifter, som skal betales, uanset om man får én eller flere altaner på bygningen. Det er udgifter på fx tegninger, beregninger, byggeplads, parkering osv.

Mod gaden eller gården? Mange kommuner har flere kriterier til altaner, der er placeret mod gaden end gården, hvilket kan give en højere pris. Ofte er materialet på altaner mod gaden i stål og mod gården i aluminium. Stål er dyrere, og derfor kan den samlede pris blive højere, når altanen vender mod gaden.

Valg af materiale, størrelse og placering. Om din altan skal være i stål, aluminium eller beton har også noget at sige. Stål er som sagt dyrere, og prisen kan variere derefter. Det samme gælder for størrelsen på din altan. Hvis din altan skal placeres øverst eller som tag-altan, er prisen højere pga. ophængning og bygningsarbejde på taget.

Hvad koster en standard-altan? Ifølge Altan.dk koster en standard-altan på halvanden gange tre meter med en 2-fags dør mellem 125.000 - 150.000 kr. inkl. moms. Prisen vil være en smule højere, hvis altan-projektet er under 8 altaner. Prisen er gældende for hele processen, som indeholder altanerne, projektering, sagsbehandling med kommunen, byggeplads og levering.

Altanmøbler: en guide.

Har du allerede en altan, og mangler du inspiration til, hvordan du skal møblere din altan?

Eksperter fra MiNALTAN kommer her med en guide med 8 gode ideer til, hvordan du møblerer din altan med altanbord og -stole.

  1. Start med at planlægge, hvordan altanen skal indrettes. Tænk over, hvor stor altanen er, hvad dit budget er, og om altanen er overdækket.
  2. Sørg for, at altan-møblerne, du skal købe, kan tåle at stå udenfor.
  3. Tænk over, hvilken stil dine altanmøbler skal give din altan. Er du til café-stil med et mindre rundt bord og spinkle stole, eller er du mere til større havemøbler? Måske noget helt tredje.
  4. Altanbord: Tænk over, hvilket slags bord du vil have til din altan. Er det et permanent bord, som altid skal stå altanen, et bord, der kan klappes sammen, eller et bord, der kan hænge på gelænderet?
  5. Altanstole: Overvej, hvad du skal bruge din altan til, inden du går ud og køber stole. Måske du vil have en liggestol, hvor du kan nyde solen, eller måske skal du kunne arbejde på din altan og derfor have en god og behagelig stol. Sørg for at prøve stolene, inden du køber dem, da mange klapsammen-stole kan være ubehagelige at sidde på i længere tid.
  6. Lys og blomster skaber stemning. Blomster, altankasser, potter, tekstiler og lys er med til at skabe en hyggelig atmosfære på din altan. Sørg for at indrette altanen, så du har lyst til at bruge tid derude.
  7. Sikkerhed og regler. Hør din boligforening, om der skulle være regler om, hvordan du må indrette din altan. Overvej, hvad du stiller ud på din altan, om det kan blæse ned til naboen, eller om der skulle være brandfare.
  8. Kan jeg bygge mine egne altanmøbler? Ja, det man godt, hvis man har hænderne skuret nogenlunde på. En populær tanke er at bygge altanmøbler ud af paller. Hertil kan man købe palle-hynder og lave en lækker og luksuriøs sofa til altanen.

Hvad kan en altan holde til?

En almindelig altan skal kunne bære en lille bil.

Der er faste regler for, hvor meget en ny altan skal kunne holde til. Det kommer selvfølgelig an på størrelsen af altanen, men en god huskeregel er, at der bliver målt bæreevnen pr. kvadratmeter. En almindelig altan skal altså kunne holde til 375 kg pr. m², som en lille bil. De 375 kg pr. m² er blevet bestemt ud fra beregninger og analyser i EU, og gælder som sagt for nye altaner. Ældre betonaltaner, som er bygget mellem 1900 og 1960, er der ikke krav om hvor meget de skal kunne holde til. Derfor kan man teste de ældre altaners bæreevne ved at komme en masse kilo på altanen. MiNALTAN forklarer, at man tester en altans bæreevne ved hjælp af beholdere, som fyldes med vand og bruger derfor vand som vægt. De sætter to vandtanke fast på altanen, som på billedet. Derefter fyldes beholderne med vand, som svarer til det altanen skal kunne bære. Når vandbeholderne er fyldte med den korrekte mængde vand, hæves beholderne 5 cm over jorden og altanens bæreevne testes.

  1. Forside »
  2. Mangler du en god udsigt? få en ny altan »

Ny altan: Mangler du en god udsigt? Læs vores guide om altaner her.

Hvilke typer altaner kan du få monteret?

Der findes flere typer altaner, som kan monteres på dit hus eller lejlighed. Til din lejlighed kan du få monteret en fransk altan, altan i stål, altan i aluminium, altan i beton, stue-altan eller tag-altan. Hvis du bor i hus, kan du få en større balkon, altan med trappe eller en mindre facademonteret balkon.Vi har i samarbejde med Altan.dk, MiNALTAN og Balkon.dk samlet nogle billeder over de forskellige typer altaner og balkoner, der findes. Se billederne længere nede.

Hvordan monteres en altan egentlig?

Altan.dk har lavet en video, hvor de viser hvordan man monterer en altan på en lejlighed. Se med her!.

Få vores 7 bedste råd til at indgå en aftale med en håndværker

Læs om altantyper til lejlighed her.

Fransk altan til lejlighed

En fransk altan kan give mere lys og luft til din lejlighed, og så koster den kun en tredjedel af prisen på en almindelig altan. En fransk altan er et godt alternativ, hvis din kommune ikke tillader altaner.

Altan i stål til lejlighed

Du får et stilrent og elegant udtryk, når du vælger en altan i stål. En altan i stål er vedligeholdsfri og rækværket kan variere i størrelse og form.

Altan i aluminium til lejlighed

En altan i aluminium er lavet i et materiale, som er let og stilrent. En altan i aluminium har en vedligeholdsfri bund og rækværk.

Altan i beton til lejlighed

En beton-altan kan være et perfekt valg til en ældre bygning, da kommunen ofte stiller krav om at altanen skal passe til bygningen.

Stue-altan til lejlighed

En stue-altan kan laves med en trappe eller uden. Nye regler hos Københavns Kommune har givet mulighed for at opsætte stue-altaner med trappe. En stue-altan kan laves i alles slags modeller og giver mere lys og luft til en ellers mørkere lejlighed i stuen.

Tag-altan til lejlighed

En tag-altan er gerne en del af taget, og derfor et større arbejde. En tag-altan kan hænge ud over taget eller trukket tilbage. Dertil er en tag-altan en perfekt løsning til de øverste lejligheder med udsigt til den åbne himmel.

Læs om altantyper til hus her.

Større balkon til hus 

Der findes forskellige former for balkoner til et hus. Både den klassiske buede form og den firkantede, som udnytter hver kvadratmeter, passer visuelt flot på mange huse. Disse balkoner er i stål og kommer med søjler, som bærer den tunge vægt.

Altan med trappe til hus

En balkon med trappe til huset er et godt alternativ til en terrasse. Man kan her få en smukkere udsigt, ved at balkonen er placeret på øverste etage af huset. Samtidig kan man nyde at gå direkte ud i haven eller gården.

Mindre facademonteret altan/balkon til hus

En mindre balkon eller altan til huset fylder ikke ret meget, men er med til at give mere liv til en kedelig facade.

Det er altid en god idé at undersøge, hvor mange der er interesseret i at få altaner, i foreningen. Jo flere der vi have altan, jo billigere bliver den enkelte altan fordi man kan dele fællesudgifterne. Man kan godt selv søge om byggetilladelse. Det er dog en stor opgave og en naturlig del af processen, når man indgår aftale med Altan.dk.

Ulrik Knudsen

Profil & Brandansvarlig Altan.dk

Altan-typer på lejlighed og hus

Mangler du en god udsigt? få en ny altan
Mangler du en god udsigt? få en ny altan

Ny altan på lejlighed: hvad gør jeg?

Overvejer du en ny altan på din andelsbolig eller ejerlejlighed?

Vi har samlet 3 vigtige punkter, som du skal tænke over sammen med din andels- eller ejerforening, inden I starter på altan-projekt.

1. Hvem skal jeg spørge om lov, når jeg vil have en ny altan til min lejlighed? Du skal spørge om tilladelse hos din andels- eller ejerforening først. Når I er blevet enige om at starte et altanprojekt, skal I sammen kontakte kommunen. Det er en stor opgave at søge om byggetilladelse hos kommunen, og man kan med fordel søge en principgodkenelse, som betyder, at man på forhånd finder ud af, hvorvidt det er tilladt at montere altan på ejendommen.

TIP: De fleste altanfirmaer, som Altan.dk eller Minaltan A/S, kan hjælpe dig med dette, da det er en naturlig del af hele processen, når man indgår en aftale med et altanfirma. De har kontakt til kommunen og kender til alle love, regler og servitutter. Servitutter betyder et påbud eller rettighed på boligen, som kan forbyde altaner eller have indflydelse på altanens udseende. Dette kan undersøges hos din kommunes tekniske forvaltning.

2. Undersøg, om bygningen kan holde til altanens vægt. Du kan hente hjælp hos en bygningsingeniør til at regne på, om bygningen kan holde til den ekstra vægt, som altanen har. Flere altaner på en lejlighed kan være en større last, end man lige tror. Altanen skal nemlig hænges fast på gulvet ud fra hver lejlighed. Se mere i videoen ovenfor.

3. Læs om love og regler, som skal overholdes i BR18. I forbindelse med altanprojekt på lejligheder kan du med fordel kigge i Bygningsreglementet: BR18 her. Bygningsreglementet indeholder regler, om fx hvordan rækværk eller værn skal være udført så børn ikke kan komme i klemme, og også lydforhold, så man ikke generer naboen.

Ny altan på hus: hvad gør jeg?

Er du husejer, og overvejer du at få en ny altan eller balkon på dit hus? Vi har samlet 3 vigtige punkter, som er vigtige at få styr på, inden du køber din nye altan eller balkon til dit hus: Dette skal du vide, inden du går i gang med altan- eller balkon-projekt på hus:

1. Kan dit hus holde til en ny altan eller balkon? Det er vigtigt, at du undersøger, om dit hus kan holde til en ny altan. Det kræver, at du snakker med en ingeniør, som kan fortælle dig ved hjælp af beregninger, om husets konstruktion kan tåle altanens ekstra vægt.

2. Du skal huske at søge om tilladelse hos kommunen om nybyggeri. Mange altan-firmaer kan sørge for både punkt 1 og 2, da de ofte har en ingeniør tilknyttet, samt kontakt med kommunen. Du kan med fordel læse om byggelovens krav, som alle byggeprojekter skal følge, i Bygningsreglementet: BR18, her.

3. Undgå utilfredse naboer og få det bedste ud af din altan: Inden du går i gang med dit altan- eller balkon-projekt på dit hus, er det værd at tage højde for afstand og udsyn til naboen. I har begge ret til at have hver jeres frirum, så det er vigtig at din nye altan ikke er til gene for din nabos privatliv. Sidst, er det selvfølgelig vigtigt, at du er tilfreds med din altan. Derfor kan det betale sig også at tænke over andre faktorer, som kan forbedre din nye altan.

Du kan stille dig selv disse spørgsmål:

• Placeringen af altanen: Vil du have morgen-, middag- eller aftensol? Eller måske fuld sol hele dagen, eller mon skygge?

• Størrelsen på altanen: Hvad vil du bruge din altan til? Skal der være plads til liggestole eller måske et spisebord med 4 stole?

• Altangulv: Hvilket materiale skal altangulvet være: fiberbeton-gulv eller hårdttræ-gulv?

Hvad koster en altan?

Pris på en altan kan variere fra ejendom til ejendom. Derfor er det svært at give en fast pris på en altan. Vi har spurgt Altan.dk og Minaltan A/S, der har fremsat nogle faktorer, som man kan sætte en pris udfra:

Hvor mange lejligheder i ejendommen skal have en altan? Det vil altid være en fordel at have så mange som muligt fra din forening med i altan-projektet. Der er nemlig en del fælles udgifter, som skal betales, uanset om man får én eller flere altaner på bygningen. Det er udgifter på fx tegninger, beregninger, byggeplads, parkering osv.

Mod gaden eller gården? Mange kommuner har flere kriterier til altaner, der er placeret mod gaden end gården, hvilket kan give en højere pris. Ofte er materialet på altaner mod gaden i stål og mod gården i aluminium. Stål er dyrere, og derfor kan den samlede pris blive højere, når altanen vender mod gaden.

Valg af materiale, størrelse og placering. Om din altan skal være i stål, aluminium eller beton har også noget at sige. Stål er som sagt dyrere, og prisen kan variere derefter. Det samme gælder for størrelsen på din altan. Hvis din altan skal placeres øverst eller som tag-altan, er prisen højere pga. ophængning og bygningsarbejde på taget.

Hvad koster en standard-altan? Ifølge Altan.dk koster en standard-altan på halvanden gange tre meter med en 2-fags dør mellem 125.000 - 150.000 kr. inkl. moms. Prisen vil være en smule højere, hvis altan-projektet er under 8 altaner. Prisen er gældende for hele processen, som indeholder altanerne, projektering, sagsbehandling med kommunen, byggeplads og levering.

Altanmøbler: en guide.

Har du allerede en altan, og mangler du inspiration til, hvordan du skal møblere din altan?

Eksperter fra MiNALTAN kommer her med en guide med 8 gode ideer til, hvordan du møblerer din altan med altanbord og -stole.

  1. Start med at planlægge, hvordan altanen skal indrettes. Tænk over, hvor stor altanen er, hvad dit budget er, og om altanen er overdækket.
  2. Sørg for, at altan-møblerne, du skal købe, kan tåle at stå udenfor.
  3. Tænk over, hvilken stil dine altanmøbler skal give din altan. Er du til café-stil med et mindre rundt bord og spinkle stole, eller er du mere til større havemøbler? Måske noget helt tredje.
  4. Altanbord: Tænk over, hvilket slags bord du vil have til din altan. Er det et permanent bord, som altid skal stå altanen, et bord, der kan klappes sammen, eller et bord, der kan hænge på gelænderet?
  5. Altanstole: Overvej, hvad du skal bruge din altan til, inden du går ud og køber stole. Måske du vil have en liggestol, hvor du kan nyde solen, eller måske skal du kunne arbejde på din altan og derfor have en god og behagelig stol. Sørg for at prøve stolene, inden du køber dem, da mange klapsammen-stole kan være ubehagelige at sidde på i længere tid.
  6. Lys og blomster skaber stemning. Blomster, altankasser, potter, tekstiler og lys er med til at skabe en hyggelig atmosfære på din altan. Sørg for at indrette altanen, så du har lyst til at bruge tid derude.
  7. Sikkerhed og regler. Hør din boligforening, om der skulle være regler om, hvordan du må indrette din altan. Overvej, hvad du stiller ud på din altan, om det kan blæse ned til naboen, eller om der skulle være brandfare.
  8. Kan jeg bygge mine egne altanmøbler? Ja, det man godt, hvis man har hænderne skuret nogenlunde på. En populær tanke er at bygge altanmøbler ud af paller. Hertil kan man købe palle-hynder og lave en lækker og luksuriøs sofa til altanen.

Hvad kan en altan holde til?

En almindelig altan skal kunne bære en lille bil.

Der er faste regler for, hvor meget en ny altan skal kunne holde til. Det kommer selvfølgelig an på størrelsen af altanen, men en god huskeregel er, at der bliver målt bæreevnen pr. kvadratmeter. En almindelig altan skal altså kunne holde til 375 kg pr. m², som en lille bil. De 375 kg pr. m² er blevet bestemt ud fra beregninger og analyser i EU, og gælder som sagt for nye altaner. Ældre betonaltaner, som er bygget mellem 1900 og 1960, er der ikke krav om hvor meget de skal kunne holde til. Derfor kan man teste de ældre altaners bæreevne ved at komme en masse kilo på altanen. MiNALTAN forklarer, at man tester en altans bæreevne ved hjælp af beholdere, som fyldes med vand og bruger derfor vand som vægt. De sætter to vandtanke fast på altanen, som på billedet. Derefter fyldes beholderne med vand, som svarer til det altanen skal kunne bære. Når vandbeholderne er fyldte med den korrekte mængde vand, hæves beholderne 5 cm over jorden og altanens bæreevne testes.

Få op til 3 tilbud på din næste byggeopgave

Du får svar indenfor kort tid

Håndværkere i hele landet

Gratis og uforpligtende

- og skulle du sidde fast, så hjælper vi

Send os en simpel beskrivelse af din byggeopgave

Mangler du inspiration?

Se flere artikler

-

Mangler du hjælp til et nyt tag?

Vil du vide: hvad koster et nyt tag? Læs vores guide her.

Læs mere her

Skriv dig op til vores gratis guides og vejledninger

Håndværker.dk bruger cookies

For at forbedre brugervenligheden af vores website, bruger vi egne cookies og cookies fra tredjeparter. Disse cookies har til formål at understøtte tre overordnede formål på hjemmesiden som er funktionalitet, statistik og marketing.

${options ? "Skjul indstillinger" : "Vis indstillinger"}

Send os din opgave
Få op til 3 uforpligtende tilbud på din opgave

Få op til 3 uforpligtende tilbud på din opgave

Skriv dine oplysninger her
Besked
Tilmeld dig Håndværker.dks nyhedsbrev Accepter betingelser
Vedhæft billeder Send